сряда, 8 декември 2010 г.

Когато човек напусне Земята, материалният мозък изгнива и се разлага, а духовният; т.е. силовият, в който е написан целият живот,той взема със себе си

"•Днес няма по-велико нещо от устройството на човешкия мозък, както и от устройството на човешките очи. (19, 44)

Съзнанието на човека се локализира в предната част на мозъка около очите. (117, 117)

Човешкият мозък има две страни: материална, или физическа, и духовна, или силова. Когато човек напусне Земята, материалният мозък изгнива и се разлага, а духовният; т.е. силовият, в който е написан целият живот, той взема със себе си. Материалният мозък е организиран според силовия. Докато материалният и силовият мозък са свързани помежду си, докато са в хармония, човек учи, възприема знания и помни. (6, 209-210)

•И тъй, главният капитал на човека е неговата глава, от една страна, и лицето му, от друга.

Мозъкът на човека е съставен от два вида материя: от груба, физическа материя, която се разлага, и от духовна, ефирна, която не се разлага. Върху духовната материя на мозъка се отпечатват всички човешки мисли. (75, 407)

•Ще знаете, че силата на вашия живот зависи от състоянието на вашия мозък. Първият орган, чрез който може да се прояви човешкият дух, това е мозъкът. Следователно вие ще пазите този единствен орган, чрез които може да се проявявате. (70, беседа 3, 14)

•За да придобие окултно знание в неговата висша степен, човек трябва да има здрава нервна система, да издържа. Както грубите мисли, чувства и постъпки действат вредно върху човешкия мозък, така и възвишените мисли и чувства изискват здрава нервна система. (9, 88)

•И тъй, не е достатъчно само да изучавате човешкия организъм, както и характера на човека, но трябва да гледате на човека като на жива, разумна станция, чрез която той влиза в съприкосновение с целия Космос. Всичко зависи от това кой бутон в станцията ще бутне, за да влезе във връзка с добри или лоши същества. Коя е радиостанцията в човека? - Неговото будно съзнание. Чрез тази станция човек влиза във връзка с външния и вътрешния свят, с всички Разумни същества. (127, 277)

•Като изучаваме физиологията на нервната система, дохождаме до заключението, че нервната система е една инсталация, през която минават силите на Живата Природа. Нервните влакна са живи клетки, проводници на нервна енергия. Тя протича през тях, както водата през водопроводните тръби. Ако водата е песъчлива, пясъкът постепенно се утаява по тръбите, докато един ден те окончателно се запушат. Така става запушване на водната инсталация. Такова подпушване става и в нервната система на човека. Какво да се прави? - Ще се отпушвате. Трябва да знаете какви мисли и желания да допущате в себе си.

Казвам: нервната ли система е разстроена? Не е разстроена, но е подпушена - "Боли ме коремът". Защо? Запушени са онези нерви на гръбначния мозък, чрез които слиза енергията за стомаха и корема. Излагайте гръбначния си стълб на слънце, за да се отпушат нервите ви. Ако не се отпушат, болките неизбежно ще ви следват. Болестите се дължат на недоимък на енергия. Подпушване става не само във физическото тяло, но и в останалите тела. (136, 191-192)

Човешкият ум е станция, през която минават писма, телеграми от един човек до друг, от една държава до друга, а даже от Земята до Небето и обратно. Човек има право да предава само онова, което се отнася до самия него. Никой няма право да изнася тайните на Природата. Щом наруши този закон, Природата затваря ключовете на станциите си за него. (20, 112-113)

Човешкият мозък е подобен на Земята, която сама по себе си не ражда. Творческата сила на Земята иде от пространството, от Слънцето, което действа на повърхността ú. Понеже Земята има основа, върху тази основа именно Слънцето гради, произвежда, твори. Човешкият дух е човешкото Слънце, което, като грее върху мозъка, поражда мислите. Всяко същество мисли. (41, 25)

Най-ценното нещо в човешкия организъм е мозъкът. Той е голямо динамо на сили, на електрическа енергия, която изпраща по целия организъм. Ако знае правилно да се ползва от тази енергия, човек би могъл сам да се лекува. (37, 83)

Човешкият мозък е възприемател и предавател на енергии. (105, 157)

•Един ден, като изучите и разберете строежа на вашия мозък, вие ще дойдете до положителната наука на Живота. Тогава ще гледате на мозъка като на динамо, в което се срещат и преплитат енергии от целия Космос. (36, 8)

По гънките на мозъка тече космическа енергия на Разумния живот, която душата използва. Енергията на мисълта тече именно по тия гънки и по тях пак излиза навън. Те са проводници на енергиите от цялото пространство. (111, 253)

•За да се ползва от слънчевата енергия, човек трябва да организира мозъка си. Човешкият мозък представлява плоскост, която възприема и отразява слънчевата енергия. Който не може да регулира енергиите на своя мозък, той не може да бъде здрав, нито може да се развива правилно. (43, 254)

Когато силите в мозъка функционират правилно, когато те са в правилно съчетание, тогава Божественото най-силно се проявява в човека. Като погледнете този човек, от лицето, от очите му излиза мека, приятна светлина. Тази светлина ту се явява, ту изчезва. (126, 182-183)

В мозъка на човека има едно спирално, едно кръгообразно движение. И когато това движение се извършва правилно, човек мисли добре и върви добре, без да залита. (65, беседа 14, 81)

•От физиката знаете, че енергията от положителния полюс минава в отрицателния. Знаете ли през какъв път минава положителната енергия? Тя обикновено излиза от дясното полушарие на мозъка, върви по повърхността му, минава под лявото полушарие, после извива над него и се връща под дясното полушарие. Тук, в отрицателния полюс, се образува светлина. Значи мисълта иде от дясното полушарие, минава през лявото и като резултат на това се произвежда светлина в съзнанието. (139, 47)

•Енергията от дясната половина на мозъка минава в лявата, затова съвременният човек мисли само с лявата половина на своя мозък. Тук е причината за асиметрията на човешкото лице. Като се вгледаме внимателно в човешкото лице, виждаме, че двете страни - лявата и дясната - не са еднакво развити. Това различие се забелязва и в очите, и в ушите, и в устата, и в ръцете - в цялото тяло. В бъдеще, когато енергиите на ума и на сърцето се хармонизират, в цялото тяло на човека, както и в удовете му, ще има пълна симетрия. (132, 136-137)

Човек трябва да работи и с лявата, и с дясната страна на мозъка си, за да разпределя еднакво неговите енергии.

•Съвременните хора не спазват този закон, вследствие на което страдат от друг физиологически недостатък, а именно - кръвта не се разпределя еднакво по всички органи на тялото им. В здравия организъм кръвта се разпределя еднакво по всички органи на тялото. Също така и мисълта на човека трябва да прониква през всички клетки на организма. Само така човек може да бъде здрав. (126, 89)

•В средата на човешкия мозък се намира т. нар. летящо око на душата или вътрешното Слънце на човека. Ако това Слънце не грее в човека, нищо не става от него. То играе роля на трансформатор в човешкия организъм. Когато външната енергия прониква в мозъка на човека, този възел, или окото на душата, препраща тази енергия по целия организъм. То има и други свойства, освен това да трансформира слънчевата енергия. В мозъка има и друг трансформатор, който препраща слънчевата енергия по цялото тяло. От правилното трансформиране на тия енергии зависи здравословното състояние както на организма, така и на чувствата. (70, беседа 23, 8-9)

•Ясновидецът вижда, че от мозъка излизат хиляди нишки в различни направления, по които минават различни течения. От мозъка тия течения отиват по цялото тяло.

Колкото по-силни са теченията в един мозъчен център, толкова по-голяма е неговата дейност. Който не разбира направлението на тези течения и не може да ги трансформира, излага се на опасност. За пример теченията, които минават в задната част на мозъка, събуждат нисшите чувства у човека и ако не може да ги владее, той изпада в големи изкушения.

Няма по-голямо благо за човека от това, да владее силите на своя мозък, да регулира своите състояния и да пренася енергиите на мозъка от един център в друг. Това значи да има човек самообладание. (134, 114-115)

•Енергиите в човешкия мозък се разделят на три главни области: първата област е зад ушите, дето функционират нисшите енергии. Тази област може да се уподоби на ада в човека. Втората област обхваща енергиите, които функционират в полето на челото - човешкия живот. Третата област обхваща енергиите в горната част на мозъка, дето функционират висшите морални чувства. Тази област може да се уподоби на рая в човека. Следователно, когато човек противодейства на своите морални чувства, енергията от тази област слиза долу зад ушите, в ада. За да не става това, човек трябва да дава ход на своите добри желания, а не да ги подпушва. (20, 70-71)

•Храносмилането се отразява върху кръвообращението, кръвообращението се отразява върху дихателната система, дихателната система се отразява върху нервната система, а тя - върху мозъка, седалището на мисълта. Ако всички процеси се извършват правилно, и мисълта ще бъде права. (145, 5)

•Като ви наблюдавам, забелязвам от главите на някои да излизат малки светли точици. Някой казва: “Главата ми се върти, свят ми се вие, а пред очите ми се мяркат светли линии"'. Тези светли линии, неправилно разхвърляни, говорят за болезнено състояние на нервната система. То се явява като резултат на противоположни мисли, които се сблъскват у човека. Светлината, която се явява като резултат на прави мисли, е мека приятна, бяла на цвят. Тази светлина предизвиква разширение на съзнанието. (139, 90-91)

•Още древните Учители на човечеството са казали, че пространството е пълно с безброй живи форми - мисъл-форми, които се движат и като по радио се предават и възприемат от хората. Цялото пространство е жив проводник на тия мисли. Разбира се, за правилното възприемане и предаване на мислите от значение е и интензивността им, както и устройството на приемателя. От значение е също така и посоката, от която идват вълните. Следователно както човешките мисли се предават през пространството, така също се предават и мислите от Невидимия свят. Тия мисли представят цял свят. Чувствителният човек веднага възприема тия мисли, вследствие на което понякога разположението му се повдига, а някога - понижава. (126, 186)

•Нервната система, както и целият организъм на съвременния човек, не са достатъчно калени, за да издържат на силните вибрации, на силните токове на Любовта. Ето защо окултната наука препоръчва на учениците ред методи и упражнения за каляване на ума, сърцето и волята им с цел силите на техния организъм да се нагласят съобразно природните сили и течения. (108, 17)

Днес мисълта се проявява чрез мозъка, а чувствата - чрез симпатичната нервна система* в т.нар. слънчев възел, който неправилно наричат сърце. Волята се проявява чрез ръцете и краката.

Седалището на съзнанието е в главата, а отчасти и в гръбнака То се изявява чрез главния и гръбначния мозък. Някогашната столица на съзнанието е била на друго място, а не в главата. Има още сили на съзнанието, които не са преместени в главата. Където е било мястото на съзнанието по-рано? - В симпатичната нервна система[1] или т.нар. слънчев възел. (97, 19-20)

•Между мозъчната[2] и симпатичната нервна система трябва да има правилно отношение.

[1] Под термина „симпатична нервна система” трябва да се разбира вегетативна (автономна) нервна система. (Бел. съст.)

[2] Под термина „мозъчна нервна система” трябва да се разбира централната нервна система (бел.съст.)"

Из "Учителят Петър Дънов" - мисли от беседи и лекции, събрани от д-р Васил Велев

Няма коментари:

Публикуване на коментар